DTB-registers in WieWasWie: hugenoten in Amsterdam

Voor onderzoek naar je familiegeschiedenis voor 1811 zijn de kerkelijke doop-, trouw- en begraafregisters – de DTB-registers – essentieel. De vroegste registers stammen uit de tweede helft van de 16de eeuw, maar bij de meeste plaatsen beginnen ze in de loop van de 17de of 18de eeuw. In WieWasWie zijn de DTB-registers van een groot aantal kerkelijke gemeenten op naam te doorzoeken, zo ook van de Waalse of Franse kerk. Wie weet kom je er wel een hugenoot in tegen!

Afb. header: Detail van de titelpagina van de bladmuziek van Evaristo Felice dall’Abaco’s Concerto a Quattro da Chiesa, 1712.
Uitgegeven te Amsterdam door Estienne Roger. Collectie British Museum.

 

Nadat je in WieWasWie op een naam of een plaats hebt gezocht, kan je de zoekresultaten verder verfijnen op 'DTB Dopen', 'DTB Trouwen' of 'DTB Begraven' om de kerkelijke registers te raadplegen. In de database is het (nog) niet mogelijk op kerkgenootschap te zoeken. Maar als je weet tot welk gezindte je voorouders behoorden, kan je bij de meeste provinciale en regionale archieven de kerkelijke registers wel digitaal doorbladeren. Een tweede lastigheid is dat de kerkelijke bevolkingsregistratie niet volledig bewaard is gebleven. In het Repertorium DTB vind je een overzicht van de bewaarde registers.

 

Hugenoten en het boekenbedrijf

Na de herroeping van het Edict van Nantes in 1685 door Lodewijk XIV, waarbij de Franse protestanten in hun vrijheid werden beknot, ontvluchtten vele hugenoten het land. Zo’n 12.000 van hen kwamen naar Amsterdam, waar een groot aantal zich vestigde als uitgever. Vreemdelingen hadden namelijk toegang tot het Amsterdamse gilde van het boekenbedrijf. Van de 230 uitgevers die tussen 1680 en 1730 actief waren in Amsterdam, behoorden er 80 tot de hugenoten. Een van hen was Estienne Roger, boekhandelaar en uitgever van bladmuziek.

Waalse of Franse kerk

Waalse of Franse kerk te Amsterdam, 1664. Prent, toegeschreven aan Jan Veenhuysen.
Collectie Rijksmuseum Amsterdam.

 

Estienne Rogers werd in 1665/1666 geboren in Caen (Normandië). In 1685 was hij een van de vele hugenoten die naar Amsterdam vluchtten. Roger trad hier in 1695 toe tot het boekverkopersgilde en een jaar later opende hij zijn zaak in de Kalverstraat, gespecialiseerd in het uitgeven en drukken van bladmuziek van met name Italiaanse tijdgenoten.

Roger trouwde in 1691 in de Waalse Kerk te Amsterdam met de eveneens Franse Marie Susanne de Magneville. Hun drie dochters – van wie twee de volwassen leeftijd behaalden  – werden in de Waalse Kerk gedoopt. In WieWasWie zijn hun doopregisters te raadplegen, evenals de begraafinschrijving van Marie Susanne. Hierin lezen we dat Maria Susanne de Magneville, huisvrouw van Estienne Roger, op 13 april 1712 in een huurgraf in de Waalse Kerk werd begraven. Ook staat genoteerd op welk adres Rogers boekhandel was gevestigd: “op Cingel het 5de huijs van Malta”. Dit was de hoek van het Singel en de Torensteeg, waar tot 1829 de Jan Roodenpoortstoren stond. In 1722 stierf Estienne; ook hij werd in de Waalse Kerk begraven.

 

Begraafinschrijving Maria Susanne de Magneville

Begraafinschrijving van Maria Susanne de Magneville op 12 april 1712 in de Waalse Kerk te Amsterdam.
Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Begraafinschrijving Estienne Roger

Begraafinschrijving van Estienne Roger op 7 juli 1722 in de Waalse Kerk te Amsterdam.
Collectie Stadsarchief Amsterdam.

 

Gerelateerd

Zie voor meer informatie en tips de CBG-kennispagina: Voorouders zoeken in kerkboeken

Geschiedenis van de Waalse Kerk in Amsterdam: van middeleeuwse kloosterkapel tot modern kerkpodium

Over leven en werk van Estienne Roger: The Music Publishing House of Estienne Roger and Michel-Charles Le Cène en Estienne Roger - Muziekdrukkunst