Je eigen Verborgen Verleden

Aan de rechterzijde van de aktedetailpagina in WieWasWie staan geregeld een aantal gele knoppen met het opschrift ‘Huw. ouders bruid’ of ‘Geboorte kind’. Met behulp van deze gelinkte akten kun je eenvoudig het eerste geraamte van je stamboom opbouwen en relaties leggen tussen je verschillende voorouders.

Afb. header. Kwartierstaat van Jan van Koeverden en Johanna Catharina Hoogerscheijd. CBG | Collectie wapenborden.

 

Voor het reconstrueren van je familiegeschiedenis kun je in WieWasWie gebruikmaken van de LINKS,  een set algoritmen die koppelingen legt tussen akten van de burgerlijke stand. Vanuit de huwelijksakte van een bruidspaar worden automatisch koppelingen gemaakt naar de huwelijksakten van de ouders van zowel de bruid als de bruidegom, naar de geboorteakten van hun kinderen en naar de eventuele huwelijksakten van deze kinderen.

De LINKS worden in chronologische volgorde getoond, waarbij het aantal plusjes (+, ++ of +++) achter de gelinkte akte de mate van zekerheid aangeeft. Deze koppelingen worden automatisch door de computer gegenereerd, waarbij de in de akte voorkomende namen met elkaar worden vergeleken en ook mogelijke spelfouten of naamsvarianten tot een zekere mate van waarschijnlijkheid worden meegenomen. Handmatig controleren van de voorgestelde LINK blijft altijd noodzakelijk.  

huwelijksakte Cornelis  Bruijs en Hetty Beker

Afb. 1. Ondertekening van de huwelijksakte van Cornelis Jacobus Bruijs en Hetty Beker, 13 oktober 1943 te Rotterdam. Collectie Stadsarchief Rotterdam/ WieWasWie

 

Joke Bruijs

In het komende seizoen van het televisieprogramma Verborgen verleden wordt de familiegeschiedenis van onder andere actrice en zangeres Joke Bruijs uitgezocht. Maar ook zonder de hulp van dit televisieprogramma kun je met de LINKS in WieWasWie snel haar kwartierstaat uitzoeken.

De eerste ingang zijn de namen van je ouders of (over)grootouders. Bij welke voorouder je kunt starten is afhankelijk van hun geboortejaar of het jaar waarin ze getrouwd zijn. Op basis van de huidige privacywetgeving worden geboorteakten worden namelijk pas na 100 jaar openbaar, huwelijksakten na 75 en overlijdensakten na 50 jaar. Aangezien de ouders van Joke Bruijs in 1943 zijn getrouwd is dit ons startpunt. Met een premiumtoegang kun je op twee namen zoeken: in dit geval het bruidspaar Bruijs en Beker. Als je daarnaast de rollen ‘bruidegom’ of ‘bruid’ toekent, heb je de gezochte huwelijksakte snel te pakken. Met de knop ‘naar bron’ kun je de originele akte bekijken; de handtekeningen van het bruidspaar en hun getuigen brengen je even heel dicht bij je familie.

 

Grootouders, overgrootouders en betovergrootouders

In de huwelijksakte van het bruidspaar zijn ook de namen van hun ouders opgenomen. Door op een van de twee te klikken, zoekt WieWasWie automatisch op deze naam en krijg je alle hieraan gerelateerde zoekresultaten te zien. Via Cornelis Laurentius Bruijs, vader van de bruidegom, kunnen we de huwelijksakte van de grootouders van Joke Bruijs bekijken. Bij dit zoekresultaat zien we aan de rechterzijde ook de eerste LINKS.

WieWasWie LINKS

Afb. 2. Huwelijk tussen Cornelis Laurentius Bruijs en Maria Anna Beekhuijsen op 9 februari 1910 te Rotterdam. WieWasWie / Stadsarchief Rotterdam

 

Met LINKS kun je eenvoudig doorklikken naar de huwelijksakten van Joke Bruijs’ overgrootouders en zelfs betovergrootouders. Ook kunnen de geboorteakten van haar oom en tante worden geraadpleegd. De geboorte van Jokes vader is nog niet terug te vinden, omdat deze akte in verband met de privacywetgeving nog niet is vrijgegeven.

De eerste vier generaties van je familie krijg je op deze manier snel en gemakkelijk in beeld. Aan de hand van dit raamwerk kun je de genealogische feiten verder invullen met de originele akten van de burgerlijke stand en aanvullende informatie uit bijvoorbeeld krantenartikelen, familieadvertenties of misschien wel een vermelding in het Algemeen Politieblad.

 

Verborgen Verleden

Bekijk de aflevering van Joke Bruijs op zaterdag 1 april om 20.35 uur op NPO2.

En vergeet niet om direct na de uitzending op verborgenverleden.nl te kijken voor extra zoektips voor onderzoek naar je eigen familiegeschiedenis.

 

Gerelateerd

Meer over het LINKS-project: LINKS en het blog van het IISG over LINKS

CBG-webpagina over het opzetten van stamboomonderzoek: Stappenplan