Nieuwe deelnemer: Westfries Archief

Westfriese akten nu doorzoekbaar via WieWasWie

In de kluizen van het Westfries Archief zijn ruim 2.000 archieven van gemeenten, organisaties en particulieren uit het oostelijk deel van Westfriesland te vinden. Daarnaast beschikt het archief over een grote bibliotheek en een uitgebreide beeldbank. Vanaf nu zijn de gegevens uit de collectie doop-, trouw en begraafregisters, akten van de burgerlijke stand, bevolkingsregisters en notariële akten ook via WieWasWie ontsloten.

Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis heet het Westfries archief van harte welkom als 25e deelnemende instelling aan onze steeds verder groeiende database. Het werkgebied van het WFA bestaat uit de gemeenten Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Drechterland, Koggenland, Opmeer, Stede Broec en hun rechtsvoorgangers. Ben je dus op zoek naar voorouders uit de oostelijke punt van Noord-Holland, dan kun je die vanaf nu ook via WieWasWie benaderen.

Snouck van Loosen Park

Westfries fortuin

Margaretha Maria Snouck van Loosen was een rijke dame uit Enkhuizen. Ze was de dochter van Cornelia Petronella van Loosen en Samuel Snouck, beiden afkomstig uit bekende families die al eeuwenlang deel uitmaakten van de stedelijke elite. Margaretha werd geboren in 1807 en overleed in 1885. Met haar dood eindigde ook haar familielijn. De kinderloze Margaretha liet een fortuin van vele miljoenen na dat, volgens de bepalingen van haar testament, werd ondergebracht in een fonds dat moest worden aangewend ten bate van de Enkhuizer bevolking. Van het geld werden een ziekenhuis en een bejaardenhuis gesticht, én een van de allereerste socialewoningbouwprojecten in Nederland: het Snouck van Loosenpark. In een prachtige groene omgeving werden vijftig arbeiderswoningen gebouwd die in 1897 werden opgeleverd. Het ziekenhuis werd in 1900 geopend.

Bevolkingsregister Westfries Archief

Bevolkingsregisters

Margaretha, haar zussen en personeel komen voor in de bevolkingsregisters van Enkhuizen, 1850-1861, 1860-1880 en 1880-1890.

Ontdek je roots in WieWasWie en klik hier