Nieuwe deelnemers WieWasWie

In het eerste halfjaar van 2023 kon WieWasWie weer een aantal nieuwe deelnemende archiefinstellingen toevoegen aan de steeds groeiende database: na het Waterlands Archief en Regionaal Archief Zutphen hebben nu ook Regionaal Archief Rivierenland en Gemeentearchief Zaanstad zich aangesloten bij WieWasWie. Het online platform voor genealogisch onderzoek van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis biedt zo nog meer zoekmogelijkheden voor (regionale) stamboomonderzoekers.

Regionaal Archief Rivierenland: opmerkelijke vondst door indexering

Het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) te Tiel bewaart archieven van de gemeentes Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe en Zaltbommel, het Waterschap Rivierenland, gemeenschappelijke regelingen en van particulieren en organisaties.

In aanloop naar de koppeling met WieWasWie heeft een groep van meer dan 300 vrijwilligers op het platform VeleHanden bijna 1 miljoen namen geïndexeerd uit de notariële repertoria van het RAR. Een deel hiervan staat al online, de rest volgt geleidelijk aan de komende anderhalf jaar.

Bij het indexeren van deze repertoria werden al veel opmerkelijke vondsten gedaan. Zoals deze inschrijving van een akte over het ‘Ontslag van eenen Slaaf’ bij een notaris in Geldermalsen op 14 oktober 1829, door Elisabet Anna van der Lith te Buren. Een vondst die vraagt om diepgravender onderzoek: Hoe kwam deze tot slaaf gemaakte Zéphir bij Elisabet terecht en hoe verliep zijn leven na zijn ontslag?

ontslag van slaafgemaakte Zéphir

Afb. 1 RAR 1519 Archieven notarissen Geldermalsen, 10802 Repertorium 1820.

Verder heeft het RAR het afgelopen jaar ook alle bewaard gebleven inschrijvingsregisters van de Nationale Militie van 1811 tot 1861 gedigitaliseerd en gerestaureerd. Deze registers zijn een belangrijke aanvulling op de bevolkingsregisters uit die tijd, uiteraard alleen als je op zoek bent naar informatie over mannen! In de registers vind je bijvoorbeeld informatie over lengte, uiterlijk en gebreken (handicaps, littekens), in welk legeronderdeel de mannen zaten, of ze vrijstelling kregen, et cetera. Inmiddels is ook gestart met het indexeren van deze bron. De eerste resultaten zijn al online doorzoekbaar.

militieregister RAR

Afb. 2 RAR 3116 archief gemeentebestuur Poederoijen, Munnikenland, Loevestein, Brakel, 2594 Bladzijde uit het inschrijvingsregister Nationale Militie uit 1834.

Het RAR heeft veel bronnen, zoals bevolkingsregisters, doop-, trouw- en begraafboeken (DTB) en bevolkingsregisters gedigitaliseerd en op naam doorzoekbaar gemaakt. Wat bijzonder fijn is, is dat bij de geïndexeerde registers van de burgerlijke stand  alle records rechtstreeks aan de juiste akte zijn gekoppeld. Je hoeft dus niet door de boeken te bladeren om een naam terug te vinden. Aan deze indexering wordt nog steeds gewerkt.

Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis heet het Gemeentearchief Zaanstad en het Regionaal Archief Rivierenland van harte welkom als deelnemende instelling aan de steeds verder groeiende database van historische persoonsgegevens.

Komen jouw voorouders uit de Zaanstreek of Rivierenland? Ontdek je roots in WieWasWie en klik hier