Surinaamse registers in WieWasWie

Slavenregisters Suriname

Onlangs zijn al de Slavenregisters Suriname toegevoegd aan WieWasWie. Deze registers bevatten per plantage en particuliere eigenaar een opgave van de slaven. In deze registers staan de mutatiedatums (inschrijf- en uitschrijfdatum) van de slaaf, en indien bekend gegevens als de naam van de moeder, geboortedatum, geslacht en niet onbelangrijk de slavennaam.

Met deze registers is het helaas niet mogelijk om een link te leggen naar de latere generaties, omdat slaven na hun vrijlating werden ingeschreven in de Burgerlijke Stand van Suriname en een nieuwe voornaam en achternaam kregen. De individuele vrijlatingen zijn geregistreerd in de zgn. Manumissieregisters en de algehele vrijlatingen na de afschaffing van de slavernij in de zgn. Emancipatieregisters van Suriname. Omdat de slavennaam en de plantage of eigenaar ook in deze vrijlatingsregisters is opgenomen, kan er alsnog een link worden gelegd tussen de latere generatie en de slavenregisters.

Bekijk de Surinaamse bronnen per collectie: Slavenregister, Manumissieregister, Emancipatieregister

Manumissieregister Suriname

Bij Koninklijk Decreet werd in 1826 het slavenregister in Suriname ingesteld. Dit gebeurde om de illegale slavenhandel te bestrijden. De internationale slavenhandel vanuit Afrika was toen al verboden, maar de smokkel van mensen naar Suriname ging gewoon door. Een verplichte registratie van alle slaafgemaakte mensen met naam en leeftijd, inclusief geboorte, overlijden en elke verandering van eigenaar moest het onmogelijk maken om mensen illegaal tot slaaf te maken en zo de sluikhandel definitief stoppen.

Volgens het decreet van 1826 moesten slaveneigenaren de mensen in hun bezit opgeven bij een ambtenaar in Paramaribo of Nieuw Rotterdam (voor de inwoners van Nickerie en Coronie). Daarna moest elke ‘mutatie’ worden aangegeven bij deze ambtenaar, zoals geboorten, overlijden, koop en verkoop. Op deze manier werd het bijna onmogelijk gemaakt om illegaal binnengesmokkelde mensen in de slavenregisters op te nemen. Deze slavenregisters maken het nu mogelijk om mensen in slavernij door de tijd heen te volgen.

Crowdsourcing

Het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ was een gecombineerde crowdfunding- en crowdsourcingcampagne met als doel om de slavenregisters van Suriname te digitaliseren, de inhoud te beschrijven en online beschikbaar te stellen voor publiek en wetenschappelijk onderzoek. De crowdfunding werd gehouden in de winter van 2017, de scans werden getranscribeerd door vrijwilligers tussen 20 juni en 1 oktober 2017. Het initiatief voor het project lag bij Coen van Galen en Maurits Hassankhan.

Het project is uitgevoerd in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen, de Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Nationale Archieven van Nederland en Suriname, de Stichting Surinaamse Genealogie, twintig Surinaamse en Nederlandse studenten en meer dan 600 vrijwilligers.

De uiteindelijke database is samengesteld door Coen van Galen en Maartje A.B. van de Radboud Universiteit en is de basis geweest van de nadere toegang zoals deze nu wordt gepresenteerd in WieWasWie.

Hoe kan ik zoeken in dit register?

Het Slavenregister is ondergebracht bij de vestigingsregisters. Voer een zoekopdracht uit en filter de resultaten op de organisatie "Stichting Historische Database Suriname". Meer informatie over dit register kun je vinden op de themapagina.