Help een handje

Het Stadsarchief Rotterdam en WieWasWie vragen jullie hulp om de passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn digitaal te kunnen ontsluiten via een VeleHanden projectVan 1873 tot ver in de twintigste eeuw vervoerde de Holland-Amerika Lijn (HAL) zakenlui, toeristen en emigranten naar Amerika. Tussen 1880 en 1920 trokken circa één miljoen Oost-Europeanen via Rotterdam naar Amerika. De HAL had tot in Bulgarije, Letland en Rusland kantoortjes waar kaartjes konden worden gekocht voor de trein naar Rotterdam, de boot naar Amerika en opnieuw de trein naar elk station in de nieuwe wereld.

De passagierslijsten bieden een schat aan informatie voor stamboomonderzoekers, zoals de betaalde reissom, het aantal mensen en de registratie van de bagage. Deze informatie kan aanzet geven tot vervolgonderzoek. Zo is in de lijsten bijvoorbeeld te vinden dat de heer Ferrier zijn reis van Rotterdam naar New York boekte vanuit Hamburg. Voor genealogen een aanknopingspunt om op zoek te gaan naar Hamburgse roots. Een ander voorbeeld is dat van de heer Amstel die een eerste klas hut voor twee personen boekte, een aanwijzing dat hij mogelijk vermogend was.

Vele handen maken licht werk
Via VeleHanden kun je vanaf je eigen computer gegevens overnemen van scans van de passagierslijsten. Elke scan bevat één of meerdere personen. De basisgegevens van de personen en vertrek- en aankomstlocaties typ je over. De gegevens zullen gepubliceerd worden op de websites van het Stadsarchief Rotterdam én natuurlijk op WieWasWie. Door mee te doen help je de personen in de passagierslijsten dus eenvoudig en online vindbaar te maken!

Hoe werkt het?
Je meldt jezelf aan bij het VeleHanden project en je kunt meteen gaan invoeren. Wel is het handig om eerst even een keer de invoerinstructies door te lezen om onduidelijkheden te voorkomen.

De originele passagierslijsten zijn ingescand. Invoerders krijgen de scan op hun beeldscherm te zien en nemen de belangrijkste persoonsgegevens over in een formulier. Omdat elke scan door twee verschillende personen wordt ingevoerd en door een derde gecontroleerd wordt, is de kans op fouten klein. De overgetypte gegevens vormen de basis voor de indexen op de passagierslijsten. Op deze manier worden via WieWasWie.nl en Stadsarchief.Rotterdam.nl zo’n drie miljoen personen vindbaar. 

Iedereen kan meedoen
Jong of oud, ervaring of niet, iedereen kan meedoen. En het leuke aan het project is dat je zelf beslist wanneer en hoelang je aan de slag gaat. Het is leuk werk, zeker als je nieuwsgierig bent naar personen in het verleden. Ga naar het project via deze link.

Voor wat, hoort wat!
Hoewel het invoeren via Vele Handen vrijwilligerswerk is, dat bovendien heel erg leuk en verslavend is, willen we graag wat terugdoen. Per ingevoerde scan verdien je punten, die je kunt inwisselen voor een beloning bij het Stadsarchief Rotterdam, bij WieWasWie of bij het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis. Hierover volgt op korte termijn meer informatie.