Bronnen

Doop-, trouw- en begraafregisters (DTB)

In de periode vóór 1811 werden geboortes, huwelijken en overlijdens niet geregistreerd door de overheid, maar door de kerken die doop- trouw- en begraafboeken (DTB) aanlegden.

Burgerlijke stand

Vanaf de Franse Tijd (1798-1813) hield de overheid in de akten van de burgerlijke stand informatie bij over de staat van de bevolking.​
Akten van de burgerlijke stand worden pas na een bepaalde periode openbaar. Overlijdensakten komen na 50 jaar vrij, huwelijksakten na 75 jaar en geboorteakten na 100 jaar.

Bevolkingsregistraties

Het bevolkingsregister is - naast de burgerlijke stand - een belangrijke basisbron voor stamboomonderzoek. In de bevolkingsregistratie vind je informatie over de gezinssamenstelling en de veranderingen binnen het gezin over een bepaalde periode.

Militaire bronnen

De administratie en de loting voor de dienstplicht werd vastgelegd in registers die overkoepelend 'militieregisters' worden genoemd. Omdat elke dienstplichtige zich moest inschrijven, komen alle Nederlandse jongens die tussen ongeveer 1811 tot 1940 ouder dan achttien waren in de militieregisters voor.

Passagierslijsten Holland-Amerika Lijn (HAL)

Ben je op zoek naar iemand die in de twintigste eeuw een tijdje in de Verenigde Staten of Canada verbleef of daarheen emigreerde? In de passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn vind je de namen van personen die in de jaren 1900-1969 bij de HAL een reis boekten van of naar die landen.

Indisch Oud-Paspoortarchief 1950-1959

Na de onafhankelijkheid van Indonesië wilden vele Indische Nederlanders het land verlaten. Om te kunnen vertrekken, hadden zij een Nederlands paspoort nodig. Deze paspoortaanvragen zijn een belangrijke genealogische bron voor onderzoek naar je Indische familie.

Slavenregisters Suriname

In de Surinaamse slavenregisters zijn de gegevens van alle slaafgemaakte mensen vastgelegd die in de periode van 1830 tot 1863 in Suriname leefden.
De originele registers bevinden zich in het Nationaal Archief Suriname. Met hulp van vele vrijwilligers zijn deze registers digitaal toegankelijk gemaakt.

Manumissies Suriname

Manumissie is het onder bepaalde voorwaarden vrijgeven van slaafgemaakte mensen. Deze collectie bevat in principe alle Surinaamse gemanumitteerden vanaf 1832 tot aan de afschaffing van de slavernij (Emancipatie) in 1863.

Emancipatie 1863

In navolging van Engeland (1833) en Frankrijk (1848) werd door de Nederlandse regering in 1863 de slavernij afgeschaft: de Emancipatie. Deze collectie is gebaseerd op Borderellen, die de gegevens bevatten van personen die in 1863 bij de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen werden vrijverklaard.

Eerste Algemene Volkstelling Suriname 1921

Het Nederlandse gouvernement in Suriname probeerde bij landsverordening een bevolkingsregister tot stand te brengen. Deze pogingen resulteerden uiteindelijk in 1921 in de Eerste Algemene Volkstelling Suriname. In deze Volkstelling vindt u vrijwel alle in 1921 in Suriname wonende mensen op hun huisadres bij elkaar.

LINKS

LINKS staat voor “Linking system for historical family reconstruction”. Met LINKS worden huwelijks- en geboorteakten van de burgerlijke stand aan elkaar gekoppeld. Hiermee kun je in kortere tijd je stamboom opbouwen vanaf 1811 - de invoering van de burgerlijke stand - en relaties leggen die eerst niet (eenvoudig) tevoorschijn zouden zijn gekomen.